Protetika

LJUSKICE

Ljuskice su najmanje invazivna protetska rješenja koja uz minimalno brušenje prekrivaju estetske nedostatke na prednjim zubima. Izrađuju se od potpune keramike ili od kompozita. Naša ordinacija surađuje s nekoliko vrhunskih zubotehničkih laboratorija čiji zubni tehničari, osobito pri izradi protetskih rješenja u fronti, osobno upoznaju naše pacijente te u suradnji s doktorima dentalne medicine pronalaze najbolje individualno rješenje za svakog pojedinog pacijenta. Isto tako postoji stalna komunikacija između ordinacije i zubotehničkog laboratorija u vidu izmjene ekstraoralnih i intraoralnih preciznih fotografija.

KRUNICE I MOSTOVI

Krunice i mostovi fiksni su protetski radovi koji svojim oblikom, veličinom i bojom oponašaju prirodne zube. Krunica se postavlja na prethodno izbrušeni pojedinačni zub, a most izrađujemo u situacijama kada nedostaje jedan ili više zuba.

Most se sastoji od sidra i tijela mosta. Sidro mosta su zapravo krunice koje se postavljaju na izbrušene susjedne zube, a tijelo mosta je dio mosta kojim se nadoknađuje zub koji nedostaje.

Krunicu je potrebno napraviti u slučajevima:

  • gubitka većeg dijela zuba kako bismo zaštitili sačuvani dio zuba (npr. u slučajevima vrlo velikog karijesa ili kod puknuća zuba)
  • narušene estetike zuba (npr. kada zub promijeni boju)
  • kada je potrebno nadoknaditi zub koji nedostaje, tada se krunica postavlja na izbrušene susjedne zube i služi kao sidro mosta koji nadomješta zube koji nedostaju.

Krunice i mostovi danas se najčešće izrađuju iz tri vrste materijala, a to su: metalkeramika, crkonij oksidna keramika i integralna keramika.

Metalkeramika posjeduje svojstvo iznimne čvrstoće, međutim ovaj materijal ne zadovoljava u potpunosti sve estetske kriterije s obzirom da nema svojstvo prozirnosti. Stoga je danas indiciran najčešće za uporabu u području stražnjih zubi, te prednjih zubi kada pacijent nema visoku liniju osmijeha.

Cirkonij oksidna keramika trenutno je najčvršći estetski (potpuno bijeli) materijal, koji za razliku od metalkeramike nema metalnu osnovu, te zadovoljava više estetske kriterije (odlično imitira prirodne zube) i k tome ima čvrstoću koja je vrlo blizu čvrstoći metalkeramike. Indiciran je u svim regijama čeljusti.

Integralna keramika je materijal koji zadovoljava najviše estetske kriterije, međutim nedostatak mu je da od svih vrsta keramike ima najmanju čvrstoću. Stoga je indiciran za izradu krunica i mostova u području prednjih zubi gdje sile koje se stvaraju pri žvakanju nisu toliko jake, a estetika je u ovoj regiji od vrlo velike važnosti i najbolje se postiže upravo pomoću integralne keramike.

ZUBNE PROTEZE

Zubne proteze mobilni su protetski nadomjestak kojim nadoknađujemo potpuni nedostatak, ili nedostatak određenog broja zubi, a iz određenog razloga nemamo mogućnost opskrbiti pacijenta fiksnim protetskim radom. Za razliku od fiksnih radova (krunice i mostovi), proteze se iz usta mogu izvaditi i ponovno vratiti samostalno. Kako bi funkcionalnost i sveukupni izgled protetskog rada bili bolji, moguća je izrada takozvanih kombiniranih radova.

Kombinirani radovi sastoje se od fiksnog dijela kojeg čine krunice postavljene na preostale zube ili implantate, mobilnog dijela kojeg čini djelomična proteza, te posebnih vezujućih elemenata.

PROTETIKA NA IMPLANTATIMA

Implantati omogućuju nadomještanje izgubljenih zubi. Sam implantat podrazumijeva konstrukciju oblika vijka koja se postavlja u kost. Stoga možemo reći da implantat imitira samo korijen izgubljenog zuba.

Kako bi se nadomjestio cijeli zub na implantat stavljamo prvo nadogradnju, a zatim krunicu ili most koji može biti povezan s drugim implantatom ili zubom.

  • Ljuskice kao najmanje invazivna metoda
  • Krunice i mostovi od metalkeramike, crkonij oksidne keramike i integralne keramike
  • Zubne proteze kada nemamo mogućnost opskrbiti pacijenta fiksnim protetskim radom.
  • Implantat sa nadogradnjom, a zatim krunicom ili mostom
Dragi moji doktori Petra i Livio, hvala vam od srca!
Krunice od potpune keramike su ispunile moja očekivanja, osmijeh je savršen a nitko ne primjećuje što je u stvari novo.
Izgledaju jako prirodno i presretna sam zbog toga.
Maja, Zagreb

Pri izradi 6 ili više estetskih krunica u fronti, postupak smile design gratis!

Naručite se!
Naručite se!