Protetika – Krunice, Mostovi i Proteze

Protetika - Krunice, Mostovi i Proteze

Pružamo vam kompletnu uslugu izrade krunica, mostova i proteza. Odaberite vrstu zubne protetike koja vam najviše odgovara.

Saznajte više o prednostima različitih vrsta zubne protetike. Krunice i mostovi su fiksni protetski rad, dok se zubna proteza može po potrebi izvaditi iz usta.
KRUNICE I MOSTOVI
Krunice i mostovi fiksni su protetski radovi koji svojim oblikom, veličinom i bojom oponašaju prirodne zube. Krunica se postavlja na prethodno izbrušeni pojedinačni zub, a most izrađujemo u situacijama kada nedostaje jedan ili više zuba.
Most se sastoji od sidra i tijela mosta. Sidro mosta su zapravo krunice koje se postavljaju na izbrušene susjedne zube, a tijelo mosta je dio mosta kojim se nadoknađuje zub koji nedostaje.
Krunicu je potrebno napraviti u slučajevima:
  • gubitka većeg dijela zuba kako bismo zaštitili sačuvani dio zuba (npr. u slučajevima vrlo velikog karijesa ili kod puknuća zuba),
  • narušene estetike zuba, primjerice kada zub promijeni boju,
  • kada je potrebno nadoknaditi zub koji nedostaje, tada se krunica postavlja na izbrušene susjedne zube i služi kao sidro mosta koji nadomješta zube koji nedostaju.
Krunice i mostovi danas se najčešće izrađuju iz tri vrste materijala, a to su: metal-keramika, cirkonij-oksidna keramika i litij-disilikatna keramika

Metal-keramika posjeduje svojstvo iznimne čvrstoće, međutim ovaj materijal ne zadovoljava u potpunosti sve estetske kriterije s obzirom da nema svojstvo prozirnosti. Stoga je danas najčešće koristi u području stražnjih zubi, te prednjih zubi kada pacijent nema visoku liniju osmijeha.

Cirkonij-oksidna keramika trenutno je najčvršći potpuno bijeli estetski materijal, koji za razliku od metal keramike nema metalnu osnovu, te zadovoljava više estetske kriterije. Odlično imitira prirodne zube i k tome ima čvrstoću koja je vrlo blizu čvrstoći metal keramike. Primjenjuje se u svim regijama čeljusti.

Litij-disilikatna keramika je materijal koji zadovoljava najviše estetske kriterije, međutim nedostatak mu je da od svih vrsta keramike ima najmanju čvrstoću. Stoga se koristi za izradu krunica i mostova u području prednjih zubi, gdje sile koje se stvaraju pri žvakanju nisu toliko jake. Dentalna estetika je u ovoj regiji od vrlo velike važnosti i najbolje se postiže upravo pomoću litij-disilikatne keramike

ZUBNE PROTEZE
Zubne proteze mobilni su protetski nadomjestak kojim nadoknađujemo potpuni nedostatak, ili nedostatak određenog broja zubi, a iz određenog razloga nemamo mogućnost napraviti fiksni protetski rad.
Za razliku od fiksnih radova, krunice i mostovi), proteze se iz usta mogu izvaditi i ponovno vratiti samostalno. Kako bi funkcionalnost i sveukupni izgled protetskog rada bili bolji, moguća je izrada kombiniranih radova.

Kombinirani radovi sastoje se od fiksnog dijela kojeg čine krunice postavljene na preostale zube ili implantate, mobilnog dijela kojeg čini djelomična proteza, te posebnih vezujućih elemenata.

Naše prednosti
  • Mali uigrani tim specijaliziran za dentalnu estetiku

  • Boutique pristup – personaliziran proces i posvećenost svakom pacijentu

  • Višegodišnje iskustvo u vrhunskim ordinacijama

  • Suvremeno opremljena ordinacija i ugodan ambijent

  • Vrhunski materijali s višegodišnjim jamstvom

  • Najsuvremeniji program za digitalni dizajn osmijeha

Želite odmah krenuti na put prema savršenom osmijehu?