Slow Dentistry

Slow Dentistry

Zanima vas više o novom konceptu u estetskoj stomatologiji u kojem je promišljen i personaliziran pristup ključan?

Dr. Petra Stulić - Sandev objašnjava Vam što je slow dentistry i po kojim principima se ova metoda primjenjuje u našoj ordinaciji.

Promišljen pristup estetskoj stomatologiji

Sigurno ste primjetili da mnoge stomatološke poliklinike na internetu nude “nove zube u 24 sata”. Prve markentinške kampanje u vezi toga su se doduše odnosile na dobivanje privremenih zuba nakon ugradnje implantata metodom All-on-4. Međutim trend se pomalo proširio i na ostale segmente u dentalnoj medicini. Sve mora biti gotovo u nekoliko dana. Naglasak se stavlja na brzinu, dok kvaliteta ponekad pada u drugi plan. Zbog ovog trenda i nama se sve češće javljaju pacijenti kojima je brzina najvažnija.

Istina je da privremene zube možete dobiti u 24 sata, ponekad čak i trajne, ali samo u iznimnim situacijama. Puno je češća situacija da našem tijelu ipak treba malo više vremena. Ako pacijenti ustraju samo na brzini procesa, ponekad im kažemo da mi jednostavno nismo prava ordinacija za njih, jer je naš proces izrade novog osmijeha promišljen i neće biti gotov u jednom danu. Dizajn novog osmijeha i njegova izvedba su ozbiljan medicinski i estetski zahvat, pa njemu ne biste trebali pristupati kao da se radi o npr. servisu automobila. Ujutro ostaviš auto, popodne ga pokupiš.

Činilo nam se zabavno da svom pristupu dentalnoj estetici damo ime. I tako je nastao slow dentistry. Kao što slow food pretpostavlja polagano uživanje u vrhunskim i autohtonim jelima, tako i slow dentistry u ordinacije estetske stomatologije donosi trend promišljene i sustavne izgradnje novog osmijeha. Novi osmijeh je veliki korak za pacijenta, pa je bitno da njime bude potpuno zadovoljan. Kao što brza hrana nije zdrava za vaš organizam, tako i “brzi zubi” možda neće ispuniti sve zdravstvene i estetske zahtjeve.
Za razliku od brze stomatologije koja je danas sveprisutna, naša ordinacija se zalaže za pristup izgradnje osmijeha u kojem veliki naglasak stavljamo na planiranje, poštujući prirodne procese cijeljenja tkiva te na taj način gradimo osmijeh kojim ćete biti zadovoljni dugi niz godina.

Slow ne znači sporo, već promišljeno

Mi ćemo Vam u kratkom roku napraviti prekrasan osmijeh usklađen s Vašim crtama lica, ali ponekad u čvrstom i lijepom privremenom materijalu, dok ne dobijete konačne ljuskice i implantate. Tako Vašem organizmu dajemo dovoljno vremena da zacijeli, čeljusnom zglobu i mišićima da se naviknu na novi zagriz, a zubnom mesu da potpuno ozdravi.

Naime, savršen novi osmijeh ponekad znači velike zahvate u ustima. U situacijama kada trebamo velike zahvate kao što su zubni implantati, treba ići promišljeno i polagano, istovremeno omogućujući pacijentu da se, noseći lijep i čvrst provizorij (privremene zube), osjeća sigurno te normalno funkcionira na poslu i u svakodnevnim aktivnostima.

Kod mlađih pacijenata kod kojih radimo promjene boje i oblika zuba kompozitom te nisu potrebne intervencije na zubnom mesu, konačni osmijeh pacijenti dobiju već u sljedećem posjetu, te nema potrebe za provizorijem.

Ako se radi o situacijama gdje postoji potreba za zubnim implantatima, All on4 konceptom, nadoknadom kosti i slično, obavezno se izrađuje čvrsti, dugotrajni provizorij u dentalnom laboratoriju s kojim pacijenti mogu funkcionirati nekoliko mjeseci, a ako je potrebno čak i do godinu dana. Ti su privremeni zubi cementirani privremenim cementom, te se daju skidati i vraćati cijelo vrijeme procesa.

Jasan raspored koji ne uzima puno vremena
Slow dentistry nije za ljude koji imaju puno vremena, dapače, on se prilagođava današnjem užurbanom načinu života na način da se jasno razrade termini dolazaka. Pacijent točno zna što ga čeka. Pacijentu izrađujemo provizorne zube koji su čvrsti i lijepi, pa nitko neće znati da ste u procesu izrade zuba.

Tko odabire slow dentistry?

Naši pacijenti su osviješteni ljudi koji žele kvalitetan rad, nešto s čime će dugoročno biti zadovoljni. To su pacijenti koji žele dati šansu svome organizmu da zacijeli kako treba, a za to vrijeme žele normalno funkcionirati.

Naši su pacijenti često poslovni ljudi, koji žele uložiti vrijeme i novac u svoje zdravlje a istovremeno im je važno kako izgledaju za vrijeme i nakon procesa izrade zuba.

Planiranje novog osmijeha

U svim ozbiljnijim ordinacijama veliki radovi u ustima započinju „nacrtom“, tj prvo se zada pozicija buduće krunice ili ljuskice pa se na temelju toga izrađuje detaljni plan i razrađuju koraci da bi se postigao taj cilj.

Početak planiranja radimo koristeći sofisticirani digitalni program za dizajn osmijeha jer apsolutno nije svejedno od kuda ćemo krenuti ako se pacijentu neće svidjeti konačni rezultat.

Zbog toga nam program za digitalni dizajn olakšava posao. U njemu možemo isplanirati nekoliko verzija. Također, pacijent može shvatiti da je neko njegovo očekivanje možda nerealno.

Dizajn osmijeha radimo prvenstveno slušajući želje pacijenta, ako su one realne i izvedive- Uvažavamo crte lica te, naravno, zatečeno zdravlje zubi i desni. Nekada se promjene daju napraviti u više verzija, ali priroda nam diktira glavne postavke. Ako se, primjerice, na dugom licu naprave jako kratki zubi, oku to djeluje čudno i neprirodno. Isto vrijedi i za okruglo ili četvrtasto lice i jako duge zube  – jednostavno ne paše. Isto tako, postoji realna šansa da bi pacijent osjećao smetnje u čeljusnom zglobu i mišićima ako se zanemari priroda.

Što uključuje usluga slow dentistry?
  • Početni razgovor s pacijentom, digitalni dizajn te prikaz digitalne simulacije osmijeha pacijentu, nakon toga „analognu“ probu budućeg osmijeha u ustima prije nego se uopće započne s radom.

  • Izradu čvrstih i lijepih provizornih krunica s kojima će se pacijent za vrijeme trajanja procesa osjećati sigurno.

  • Vrijeme potrebno za zacjeljivanje nakon određenih zahvata, kako bi se osigurali uvjeti za savršenu estetiku. Ovo se odnosi na cijeljenje nakon ugradnje implantata, primjerice pri izradi All on 4 koncepta, ali i na zacjeljivanje granuloma nakon liječenja kanala. Smatramo da ne treba bezuvjetno spašavati sve zube, ali određenim zubima, ako je pacijent na to spreman, dajemo šansu da “ozdrave”.

  • Na kraju cijelog procesa, ugradnju novih zubi koji će izgraditi vaš novi osmijeh.

  • Po želji dorada osmijeha hijaluronskim filerima.

    VIŠE O HIJALURONSKIM FILERIMA

Slow dentistry u 9 koraka

KORAK PO KORAK

01


Inicijalni razgovor u kojem se upoznajemo sa zdravljem Vaših zuba i desni.

02


Digitalni dizajn osmijeha – izrada modela novog osmijeha putem računalnog programa.

03


Izrada 3D modela i proba u ustima. Uživo možete isprobati kako će vaš novi osmijeh izgledati. Snimite selfie i pitajte svoje najmilije kako im se sviđa Vaš novi osmijeh.

04


Priprema zubi koji će nositi provizorij (privremene zube). Uzimanje otiska za provizorij.

05


Vađenje zuba. Ugradnja implantata.

06


Predaja dugotrajnog provizorija – privremenih zuba koje ćete koristiti do ugrađivanja implantata.

07


Svi drugi zahvati, popu liječenja kanala i slično, mogu se raditi prije, ali i u međuvremenu.

08


Otisak za konačan rad.

09


Ugradnja konačnog rada.

Želite odmah krenuti na put prema savršenom osmijehu?