Moraju li umjetni zubi izgledati umjetno?

U našem poslu često čujemo komentare pacijenata kako su se teško odlučili na estetski stomatološki zahvat zbog straha kako će njihovi zubi izgledati neprirodno i umjetno. Ponekad keramičke krunice zbilja tako i izgledaju. Stručnost stomatologa i tehničara, njihova kontinuirana edukacija uz osjećaj za detalje, kao i materijali koji se koriste, ključni su u dobivanju željenog rezultata i zadovoljnog pacijenta.

 

Želim lijepe, bijele i ravne zube
Na prvom pregledu, na pitanje što pacijenti žele, najčešće je odgovor jednak – lijepe, ravne i bijele zube. Međutim, ne pašu identični, bijeli i ravni zubi svakom licu. Prava je umjetnost pogoditi oblik, veličinu, nijansu i prozirnost zuba, kao i njihov odnos prema zubnom mesu, usnicama i cijelom licu. Ono čime su pacijenti u konačnici zadovoljni, zapravo je osmijeh koji se uklapa u njihovu osobnost.

 

Razgovor i fotografiranje
Prvi je korak razgovor s pacijentom gdje slušamo što on ustvari želi. Nakon toga ga fotografiramo intraoralno i ekstraoralno (portret i profil), te uzimamo otiske za anatomski model kako bi mogli proučiti njegovo trenutno stanje: zašto su neki zubi jako potrošeni, imamo li mjesta za produžavanje, postoji li previše vidljivog zubnog mesa u osmijehu. Sve su to pitanja na koja moramo znati odgovor prije nego uopće krenemo u izradu rada.

 

Dizajn osmijeha
Sljedeći je korak u dobivanju Vašeg savršenog osmijeha wax up i mock up, ili kako to danas ljudi vole nazivati, smile design.
Dizajn osmijeha ili smile design podrazumijeva individualno oblikovanje osmijeha na modelu čeljusti pacijenta (wax up). Drugim riječima, zubni tehničar u laboratoriju pomoću voska na modelu Vaših zuba, te promatrajući Vaše fotografije, pokušava dizajnirati zube koji će Vama najbolje pasati. Taj novi izgled zuba prenosimo zatim u usta pacijenta posebnim postupcima pomoću estetskih materijala (mock up).

Mock up vjerno imitira konačan rezultat, ali bez ikakvog ljepljenja ili cementiranja. Pacijent se promatra u ogledalu, zatim ga fotografiramo, a po potrebi i snimamo. Mock up se vrlo jednostavno na kraju konzultacija skida sa zubiju.

Pri postupku dizajniranja osmijeha u obzir se uzima cjelokupan izgled Vašeg lica, Vaše želje i sugestije. Na ovaj način predvidljivo i sigurno kreiramo Vaš „probni“ osmijeh, jer je riječ o postupku gdje pacijent može sugerirati puno više promjena nego u završnoj fazi.

Nakon dizajniranja Vašeg željenog osmijeha, kreće se u postupak brušenja, otiskivanja te konačno, predaje Vašeg novog individualnog osmijeha.

 

Da li je prethodno dizajniranje osmijeha potrebno svakome?
Ne, ukoliko se radi o manjim promjenama u obliku, veličini i boji zuba. Međutim kod većih promjena često preporučamo wax up i mock up radi boljeg predviđanja rezultata.

 

Da li je dizajn osmijeha skup?
Wax up i mock up podižu ukupnu cijenu vrlo malo u odnosu na konačnu cijenu rada. Ukoliko se radi o za pacijente skupim konačnim zahvatima kao što su potpune keramičke krunice i ljuskice, puno je bolje odmah znati kojim smjerom ići umjesto raditi popravke na keramici, što je puno kompliciranije.

 

Sramim se svog osmijeha. Zašto je potrebno fotografirati zube prije i u toku rada?
Ništa nam ne daje toliko korisnih informacija kao dobre fotografije. Fotografije nam ponekad čak daju bolje informacije od gledanja pacijenta uživo. Stomatolog i tehničar komuniciraju putem fotografija puno puta u toku izrade protetskog rada. U posljednje vrijeme uvodi se u praksu čak i snimanje kratkih filmića lica pacijenta u kojem stomatolog ragovara s pacijentom da bi dobili što prirodniju sliku mimike mišića i osmijeha.

 

Zašto postoji toliki raspon cijena između pojedinih ordinacija dentalne medicine?
Kako nije svejedno kojem stomatologu ste odlučili dati svoje povjerenje, nije svejedno niti koji zubni tehničar izrađuje zube. Stomatolozi i tehničari moraju konstanstno ulagati u osobnu edukaciju i pratiti razvoj novih materijala i opreme. U svom radu i jedni i drugi koriste razne materijale koji također variraju u cijenama. Ono što bi pacijentu pri odabiru terapeuta trebalo biti najvažnije je da dobije najbolji omjer cijene i kvalitete, odnosno da protetski rad traje što duže, a da je pacijent pritom zadovoljan njegovim izgledom i funkcijom.

 

 

Comments are closed.